Gebakken aubergine

Ik heb de aubergine in een flinke scheut olie gebakken, maar je kan het ook frituren. De gebakken aubergine wordt op smaak gebracht met knoflook, gember, tamarinde, kokosmelk en specerijen.

Gebakken aubergine op Sri Lankaanse wijze

3 personen (als bijgerecht)

Ingrediënten
750 gr Turkse aubergines
1 ui
1 kleine tomaat

3 grote tenen knoflook, gekneusd
2 cm gember, gekneusd
1/4 tl kurkuma
1/2 tl zwarte mosterdzaad
3/4 tl Kashmiri chilipoeder
10 curryblaadjes
7 gr tamarinde
3 el kokosmelk
1 tl suiker
1/4 tl zout
olie

Bereidingswijze
Stap 1
Snijd de aubergines in lange partjes en meng met de kurkuma. Snijd de ui in halve ringen en de tomaat in hele kleine blokjes.
Verhit de olie om de aubergines te bakken of frituren. Zodra de olie warm is de aubergines bakken tot ze gaar en goudbruin zijn. Haal de aubergines eruit en leg ze op een bord met keukenpapier om uit te lekken. Bak of frituur ook de uien tot ze goudbruin zijn gekleurd en leg ze vervolgens bij de aubergines.

Stap 2
Doe de tamarinde in een klein schaaltje en giet 3 el kokend water bij. Laat het even afkoelen en kneed vervolgens met de vingers tot de tamarinde is opgelost in het water. Gooi de overgebleven pulp en pitjes weg.

Stap 3
Verhit in een pan 1 el olie op laag vuur en voeg de tomaat, mosterdzaad, curryblaadjes, knoflook en gember toe. Laat het kort bakken tot de geuren vrijkomen, ca. 3 minuten. Voeg de kokosmelk, tamarinde, chilipoeder, suiker en zout toe. Roer alles door en laat het geheel even verwarmen. Doe de aubergine en ui erbij, schep alles voorzichtig om en verwarm het kort mee. Dit gerecht hoeft niet heel warm opgediend te worden. Als je teveel gaat roeren wordt de aubergine slap en papperig (ook niet erg). Haal de stukken knoflook en gember voor het serveren eruit.

  • lekker met rijst en nog een bijgerecht.





Een gedachte over “Gebakken aubergine

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.