Lamsbouillon

Met de R weer in de maand krijgen we weer te maken met beginnende griepverschijnselen. Het is goed om je weerstand op peil te brengen. Ik doe dat door zelf bouillon te trekken van kip of lamsbotten. En er vervolgens soep van te maken.

Dit is een bouillon, maar geen standaard versie. Ik heb mij laten inspireren door de Sri Lankaanse rasam. Dit is dan ook een kruidige bouillon, sterk van smaak en heeft een zuurtje door de tamarinde. Het heeft vele gezondsheidsvoordelen, dus af en toe bouillon trekken en vervolgens soep van maken is zeker aan te raden. Ik heb ook een recept voor zelfgetrokken kipbouillon op de site staan. Ook een aanrader.

Het is heel simpel om te maken, want ik doe alles in een slowcooker en laat het ca. 8 uurtjes pruttelen en het liefst langer. Verder heb ik er geen omkijken naar. Wat ook lekker is, is om de lamsbout en groenten eerst een half uur te roosteren voordat je het in de slowcooker doet. Dit geeft nog meer smaak.

Het vlees dat aan het bot zit gooi ik na het maken van de bouillon niet weg, maar pluk ik eraf en maak er vervolgens soep van. Met uiteraard de zelfgemaakte bouillon.

Ingrediënten
1100 gram lamsbotten (met een beetje vlees eraan)
1/2 tl kurkuma
1 grote ui
4 stengels bleekselderij
4 bospenen
2 rijpe tomaten
4 tenen knoflook
handje selderij
1/2 el peperkorrels
4 kruidnagels
2 tl korianderzaadjes
1 tl komijnzaadjes
1 tl venkelzaadjes
1 tl chilivlokken
2 tl keltisch zeezout
18 gr tamarinde

Bereidingswijze
Stap 1
Smeer de lamsbotten in met kurkuma en laat het even staan, terwijl je verder gaat met de groenten.

Stap 2
Snijd de ui, bleekselderij, bospenen in grove stukken. Snijd de knoflook in plakjes.

Kneus de peperkorrels en korianderzaadjes.

Stap 3
Doe alles in een slowcooker en giet ca. 1500 ml water bij of tot alles bedekt is. Leg de deksel erop en laat het ca. 8 uurtjes pruttelen. Ik heb de slowcooker het eerste uur op hoog gezet en daarna op laag.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.