Moestuin 2021, nr. 1

Ik heb sinds 2 jaar een moestuin en vorig najaar heb ik een stukje erbij gekregen. De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over het zaaien, uitplanten, compost en voeding geven.


Het moestuinseizoen moet nog beginnen, maar ik ben van de week begonnen met het binnen voorzaaien van de aubergines, chilipepers en paprika’s. Over een paar weken ga ik beginnen met het voorzaaien van tomaten, snackkomkommer, kruiden, venkel, enz. De courgette zaai ik pas in april en de zaadjes van de sperziebonen stop ik na ijsheiligen (na 12 mei) direct in de grond.

Naast groenten en kruiden ga ik ook een aantal bloemen planten op de moestuin om bijen aan te trekken voor de bestuiving.

Het enige wat ik momenteel nog op de moestuin heb staan is knoflook en palmkool. Bij het laatste moet ik nog kijken of het de vorst heeft overleefd.

De knoflook heb ik vorig najaar gepoot, een deel in oktober en een deel in november. Op 30 januari heb ik een beetje kalium uitgestrooid en halverwege mei zal ik weer een beetje uitstrooien. Dit om te zorgen dat er straks mooie en sterke knoflookbollen wordt gevormd.

Je kan online pootknoflook kopen, maar ik heb gewoon knoflook bij de biologische supermarkt gekocht, de tenen losgehaald en in de grond gestopt. Dit werkt ook goed.

Knoflook

Met een extra stukje grond kan ik natuurlijk meer uitplanten en experimenteren. Ik heb dit jaar voor het eerst citroengras gekocht, één mm van de onderkant afgesneden en in een glaasje water (kamertemperatuur) gezet. Elke dag moet het water ververst worden om schimmels en bacteriën te voorkomen.

Als het goed is vormt zich binnen 2 á 3 weken wortels. Zodra er lange wortels aanzitten ga ik het planten in een potje met potgrond en binnen op de vensterbank zetten. Na 6 weken zal de voeding in de potgrond uitgewerkt zijn en geef ik nog een beetje potgrond. Na ijsheiligen en zodra er geen nachtvorst meer is, zal ik het uitplanten op de moestuin.

Citroengras groeit graag in een warm klimaat, dus hopelijk krijgen we een warme zomer. De citroengras zal dan extra stengels aanmaken. Citroengras is lekker in thee of Thaise curries.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.