Moskovische tulband

Een luchtige tulband met een fris sausje van lemon curd. Het sausje is optioneel, zonder is de tulband ook lekker. De tulband zelf is niet heel zoet, bestuif de tulband daarom royaal met poedersuiker.

Gebruik elk tulbandvorm die je hebt. Ik heb twee kleine tulbandvormen gebruikt. Bij een kleine vorm zal de baktijd ca. 20 minuten zijn. Controleer na 20 min. met een cakeprikker of deze er schoon uitkomt. Zo niet, zet het langer in de oven en controleer steeds om de paar minuten. De baktijd in een grotere vorm is tussen de 30 – 35 minuten. Doe ook hierbij de test met de cakeprikker.

Moskovische tulband

Ingrediënten
100 gr bloem, gezeefd
20 gr maizena
1/4 tl baksoda
100 gr fijne suiker
75 gr roomboter, koud
5 eidooiers (M), kamertemperatuur
4 eiwitten (M), kamertemperatuur
rasp van 1 citroen of 3/4 tl citroenextract

Extra voor de tulbandvorm:
boter
1 el bloem

Saus:
6 el lemon curd
2 1/2 el water
1 1/2 el poedersuiker

Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven op 175 graden.
Beboter de tulbandvorm en verdeel 1 el bloem over de vorm. Klop het overtollige bloem eruit. Dit is om straks de tulband na het bakken netjes eruit te laten komen.

Stap 2
Meng in een platte schaal de bloem, maizena en baksoda. Voeg de boter toe en snijd de boter met een mes in het bloemmengsel in hele kleine stukjes. Probeer de boter zo klein mogelijk te krijgen. Zet de schaal weg op een koude plek.

Stap 3
Splits de eieren en doe de eiwitten in een vetvrije kom. Doe de eidooiers in een aparte kom. Mix met een handmixer op de hoogste stand de eiwitten voor 2 minuten. Voeg terwijl je mixt de helft van de suiker en de citroenrasp of -extract toe en mix nog 2 minuten tot de eiwitten goed stijf zijn.

Stap 4
Mix de eidoors op de hoogste stand voor 2 minuten. Voeg terwijl je mixt de rest van de suiker toe en mix nog 4 minuten.

Stap 5
Spatel de eiwitten door de eidooiers. Gebruik hiervoor niet meer de handmixer. Spatel vervolgens het bloemmengsel door het beslag, tot alles goed gemengd is. Laat hierbij zoveel mogelijk lucht in het beslag.

Stap 6
Schep het beslag in een tulbandvorm en zet het in de oven. Een kleine tulbandvorm na 20 minuten controleren met een cakeprikker en een grote tulbandvorm na 30 minuten. Als een cakeprikker er schoon uitkomt is het gaar. Zo niet, laat het langer in de oven en controleer om de paar minuten.

Stap 7
Haal de tulband uit de oven en laat het 15 minuten afkoelen in de vorm. Na 15 minuten kan je de vorm omdraaien en de tulband eruit kloppen. Laat het volledig afkoelen en bestuif met de poedersuiker.

Stap 8
Voor de saus meng je de lemoncurd, water en poederdersuiker met een vork tot alle klontjes eruit zijn. Lepel de saus over de tulband wanneer je het gaat serveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.