Chocolade bananencake (glutenvrij)

Neem hele overrijpe bananen voor deze cake, de schil moet nagenoeg helemaal bruin zijn. Ik heb 70 % chocolade gebruikt, maar gebruik vooral een pure chocolade die je lekker vind. Ik zou niet puurder dan 72 % nemen. Zoals met elke chocoladecake vind ik het de dag erna lekkerder en smeuïger.

Als je de cake wil garneren zoals op de foto, dan heb je nog een extra halve banaan nodig en een klein handje chocolade chips. Mocht je niet aan chocolade chips kunnen komen, neem dan een pure chocolade en hak deze in stukjes.

Gebruik glutenvrije havermout voor een glutenvrije versie.

9 plakjes

Ingrediënten
150 gr havermout
75 gr amandelmeel
2 el cacaopoeder
1 tl (wijnsteen) bakpoeder
1/4 tl baksoda
2 overrijpe bananen
2 eieren (M)
100 gr roomboter
1 el olie
90 ml ahornsiroop
75 gr pure chocolade, 70 %
50 ml melk
1 tl vanille-extract of halve tl kardemompoeder
75 gr chocolade chips, puur

Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Snijd de boter in kleine stukken en breek de chocolade in kleine stukjes. Doe beide in een steelpan en voeg de olie toe. Smelt het geheel op laag vuur en laat afkoelen.

Stap 2
Vermaal de havermout in een keukenmachine tot poeder en doe het in een kom. Voeg de amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder en baksoda toe en meng het goed door (= droge ingrediënten). Laat het even staan.

Stap 3
Mix in een andere kom de eieren voor 3 minuten met een handmixer op de hoogte stand. Voeg de ahornsiroop, vanille en bananen in kleine stukjes toe en mix tot de bananen gepureerd zijn. Voeg de gesmolten chocolademengsel toe en mix nog kort.

Stap 4
Schenk de helft van de melk bij het beslag en voeg de helft van de droge ingrediënten toe en spatel tot het bijna gemengd is. Gebruik hiervoor een spatel (of een grote lepel) en niet meer de handmixer. Voeg de rest van de melk en droge ingrediënten toe en spatel weer tot het geheel bijna gemengd is. Spatel als laatst de chocolade chips erdoor.

Stap 5
Schep het beslag in een ingevette cakevorm bekleedt met bakpapier en strijk het glad. Garneer eventueel met plakjes banaan en chocolade chips.

Stap 6
Bak de cake gaar in de oven in ca. 1 uur en 5 minuten. Controleer met een cakeprikker of deze er schoon uitkomt. Zo niet, zet het dan steeds met een paar minuten langer in de oven en blijf de cakeprikker test doen.

Cakevorm 25 x 12 cm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.